Placek z mąki z ciecierzycy (farinata) z pastą z tuńczyka

Placek z mąki z ciecierzycy (farinata) z pastą z tuńczyka

4.3 18 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
2 porcje

Składniki

  • mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
    120 g
  • wody
    250 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • czerwona cebula (ok. 90 g), pokrojona w ćwiartki
    1
  • ząbek czosnku
    1
  • pomidor (ok. 180 g), pokrojony w ćwiartki
    1
  • tuńczyka, w oleju odsączonego, podzielonego na kawałki
    100 g
  • czarnych oliwek, bez pestek odsączonych
    1 łyżka
  • kaparów, konserwowych odsączonych i opłukanych
    1 łyżka
  • oregano, suszonego
    1 szczypta
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 607.2 kcal / 2540.5 kJ
Białko 44 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 8.6 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Sód 1067.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...