Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g czerwonego buraka, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
130
g pasternaku, w razie potrzeby przekrojonego wzdłuż na pół
lub 130 g korzeni pietruszki, w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół - 130 g batata, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos koperkowo-pietruszkowy
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
200
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1111.5 kJ / 265.7 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 31.6 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 978.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)
50 min
Buraki à la Wellington
3 Std.
Placki z batatów z wędzonym łososiem (TM6)
35 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Pasta marchewkowa
15min
Japońska sałatka z surimi (TM6)
20min
Świąteczny łosoś
35 min
Tartaletki warzywne na spodzie z ciecierzycy z sałatką
1h 5min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35 min
Pizza na spodzie z batatów
1h 5min
Gulasz z pulpetami kiełbasianymi; Surówka z kalarepą
30min