Buraki z orzechowym sosem miso i sałatką z ziół

4.7 21 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • 1000 g wody
  • 500 g czerwonych buraków małych lub średnich, obranych, pokrojonych w ósemki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe, suszone
  • sól do oprószenia
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 czerwona cebula (ok. 60 g)
  • 10 g octu balsamicznego plus 2 łyżki
  • 20 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki
  • 20 g miodu, płynnego plus 1 łyżeczka
  • 15 g mieszanych ziół, świeżych np. natki pietruszki, koperku, liści mięty, grubo posiekanych lub całych liści
  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych grubo posiekanych
  • 80 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 100 g napoju roślinnego np. migdałowego, sojowego (patrz wskazówka)
  • 30 g pasty miso

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 433.2 mg
Białko 7.5 g
Kalorie 1704 kJ / 407.3 kcal
Tłuszcz 29.4 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 3.8 g
Węglowodany 33.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...