Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ryżu brązowego, długoziarnistego
- 1400 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia
- 200 g tempehu, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 100 g czerwonej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 g marchewki, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 70 g masła orzechowego
- 15 g sosu sojowego tamari (patrz wskazówka)
- 15 g octu, białego
- 15 g syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 100 g jarmużu, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
-
200
g fasoli edamame, mrożonej (patrz wskazówka)
lub 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej - ½ puszki kukurydzy, konserwowej, odsączonej (ok. 140 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2276.8 kJ / 544.2 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 67.1 g
- Tłuszcz
- 22.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1456.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bowl z ciecierzycą i kaszą bulgur
30min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40min
Wegetariański poke bowl
50min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35min
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1 Std. 10 Min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1h
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
40min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min
Tofucznica
30min