Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM6)

Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM6)

4.5 24 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Pieczone warzywa
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
    200 g
  • czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
    200 g
  • oliwy z oliwek
    5 łyżek
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • liści tymianku, świeżych
    2 łyżki
    1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (ok. 280 g)
    1 puszka
Kuskus i sos tahini
  • kaszy kuskus
    120 g
  • wody
    240 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ząbek czosnku
    1
  • pasty tahini (patrz wskazówka)
    40 g
  • jogurtu naturalnego
    50 g
  • nasion kminu rzymskiego
    2 łyżeczki
    ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • miodu, płynnego
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka syropu z agawy
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 427.9 kcal / 1790.3 kJ
Białko 10.4 g
Tłuszcz 24.2 g
Węglowodany 45.6 g
Błonnik 8.4 g
Tłuszcz nasycony 3.6 g
Sód 493 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...