
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM6)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
Pieczone warzywa
-
czerwonej cebuli przekrojonej na pół150 g
-
dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika200 g
-
czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika200 g
-
oliwy z oliwek5 łyżek
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
liści tymianku, świeżych2 łyżki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (ok. 280 g)1 puszka
Kuskus i sos tahini
-
kaszy kuskus120 g
-
wody240 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM½ łyżeczki
-
ząbek czosnku1
-
pasty tahini (patrz wskazówka)40 g
-
jogurtu naturalnego50 g
-
nasion kminu rzymskiego2 łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
-
oliwy z oliwek40 g
-
soli¼ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
miodu, płynnego1 łyżeczka
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
427.9 kcal /
1790.3 kJ
Białko
10.4 g
Tłuszcz
24.2 g
Węglowodany
45.6 g
Błonnik
8.4 g
Tłuszcz nasycony
3.6 g
Sód
493 mg