Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów

Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów

4.1 33 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje

Składniki

  • 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ryżowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowo 1 szczypta
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
    10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania falafeli
  • 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych, przekrojonych na pół
  • 250 g pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół
  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm piórka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 732.7 kcal / 3065.6 kJ
Białko 25.8 g
Tłuszcz 41.8 g
Węglowodany 73.4 g
Błonnik 16.9 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Sód 1499.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...