Urządzenia i Akcesoria
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje
Składniki
-
70 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
4 łyżki mąki ryżowej4 łyżki mąki pszennej
-
4 ząbki czosnku
-
10 g kolendry, świeżej tylko liście
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowo 1 szczypta
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
3 łyżki słonecznika łuskanego
-
10 g drożdży świeżych, pokruszonych1 łyżeczka suchych drożdży
-
5 łyżek oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania falafeli
-
250 g pomidorków koktajlowych czerwonych, przekrojonych na pół
-
250 g pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół
-
100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm piórka
-
1 łyżeczka musztardy
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
20 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1499.2 mg
Białko
25.8 g
Kalorie
3065.6 kJ /
732.7 kcal
Tłuszcz
41.8 g
Błonnik
16.9 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Węglowodany
73.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
BEZ LAKTOZY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1h 10min
Kremowy „serek” z nerkowców
25min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1h
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35min
Wrapy z hummusem i warzywami
1h
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9h
Sos warzywny z masłem orzechowym
30min
Tofucznica
30min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2h 20min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
40min