Urządzenia i Akcesoria
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
4 bakłażany (ok. 250 g)
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
200 g sera feta pokruszonego
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
4 ząbki czosnku
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1064.2 mg
Białko
15.3 g
Kalorie
1670.4 kJ /
399.2 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Błonnik
20.2 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
48.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Wrapy warzywne z ciecierzycą i guacamole
30 min
Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout
1 godz. 20 min
Wegetariańskie roladki z cukinii z nadzieniem z puszystego serka i szpinaku
30 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 min
Spaghetti z cytrusowo-porowym pesto (TM7)
45 min
Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym
30 min
Sałatka brokułowa z pesto z rukoli
30 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Makaron z soczewicy z warzywami i łososiem
30 min
Kalafior tikka masala
30 min