Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout

Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout

4.3 3 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

Kluski jaglane ze szpinakiem
  • 140 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 30 g masła
  • 400 g napoju roślinnego
    400 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 300 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego podzielonego na kawałki
  • 125 - 150 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
    125 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 40 - 50 g skrobi ziemniaczanej
    40 - 50 g mąki gryczanej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Ragout pomidorowe
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g wody
  • 500 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1232.7 mg
Białko 23.3 g
Kalorie 2715.7 kJ / 649.1 kcal
Tłuszcz 36.3 g
Błonnik 12.2 g
Tłuszcz nasycony 11.3 g
Węglowodany 83.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...