
Urządzenia i Akcesoria
Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
Kluski jaglane ze szpinakiem
-
140 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
250 g kaszy jaglanej
-
30 g masła
-
400 g napoju roślinnego
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
300 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego podzielonego na kawałki
-
125 - 150 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
-
40 - 50 g skrobi ziemniaczanej
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Ragout pomidorowe
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka cukru
-
1 - 2 łyżeczki oregano, suszonego
-
½ łyżeczki soli
-
100 g wody
-
500 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1232.7 mg
Białko
23.3 g
Kalorie
2715.7 kJ /
649.1 kcal
Tłuszcz
36.3 g
Błonnik
12.2 g
Tłuszcz nasycony
11.3 g
Węglowodany
83.7 g