Urządzenia i Akcesoria
Kalafior tikka masala
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g masła klarowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
800 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
¼ łyżeczki soli
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
450 - 500 g różyczek kalafiora
-
350 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
50 - 80 g jogurtu naturalnego plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
485.7 kcal /
2032 kJ
Białko
13.6 g
Tłuszcz
27.9 g
Węglowodany
52.3 g
Błonnik
13 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Sód
447.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Sałatka z kuskusem, bakłażanem i papryką
35 min
Koreańska surówka z ogórków (TM6)
5 min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30 min
Dyniowe ragout z ryżem
45 min
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
30 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Risotto z kimchi
35 min
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 min
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-pomidorowym
40 min