Urządzenia i Akcesoria
Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami i sosem śmietanowo-cytrynowym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami
-
300 g różyczek brokułu
-
200 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
-
200 g rzodkiewek przekrojonych na pół
-
50 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
80 g kromek białego chleba tostowego pokrojonego na kawałki
-
40 sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
5 g koperku, świeżego tylko liście
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
skórka otarta z cytryny (z 1 szt.), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1200 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku
-
4 łyżki musztardy
Sos śmietanowo-cytrynowy
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
130 g masła w tym 100 g zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
-
50 g białego wina, wytrawnego
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
755.2 mg
Białko
49.7 g
Kalorie
3952.2 kJ /
944.6 kcal
Tłuszcz
71.8 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
29.2 g
Węglowodany
24.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Włoskie kluski z ricotty (gnudi)
1hod. 45min.
Turbot w szampańskim sosie
40min.
Dorady i ziemniaki gotowane na parze
35min.
Bowl z plackami z tartego selera i jajkiem na miękko (TM6)
25min.
Placki ze spiralizowanych batatów (TM5)
55min.
Makaron z marynowanymi burakami i serem feta
2hod.
Chrupiący placek ze spiralizowanymi warzywami i serem halloumi (TM6, TM7)
1hod. 10min.
Meksykańskie burrito bowl z łososiem
35min.
Burgery bánh mì z marynowanymi warzywami
1hod.
Burgery z indyka z plackami ze spiralizowanych batatów (TM6, TM7)
1hod.
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45min.
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55min.