Ryba w stylu Veracruz
TM6 TM5

Ryba w stylu Veracruz

4.7 (50 ocen)

Składniki

  • 300 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
    lub 800 g pomidorów, dojrzałych, mięsistych, pokrojonych w ćwiartki
  • 6 filetów z ryby o białym mięsie, bez skóry, np. dorsza, halibuta, morszczuka (100-150 g każdy)
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże, w całości
    lub 2 - 3 łyżki papryczki chili jalapeño, marynowanej, w plastrach, odsączonej
  • 100 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kolendra, świeża, posiekana, do posypania (opcjonalnie)
  • 1 - 2 limonki, pokrojone w ćwiartki, do skropienia (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1205.1 kJ / 288 kcal
Białko
34.4 g
Węglowodany
12.2 g
Tłuszcz
12.3 g
Tłuszcz nasycony
2.4 g
Błonnik
3.5 g
Sód
895.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy