
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
-
800
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 800 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, pokrojonych w ćwiartki - 6 filetów z ryby o białym mięsie bez skóry, np. dorsza, halibuta, morszczuka (100-150 g każdy)
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 - 2
papryczki chili jalapeño, świeże w całości
lub 2 - 3 łyżki papryczki chili jalapeño, marynowanej w plastrach, odsączonej - 100 g zielonych oliwek, bez pestek
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- kolendra, świeża posiekana, do posypania (opcjonalnie)
- 1 - 2 limonki pokrojone w ćwiartki, do skropienia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 288 kcal / 1205.1 kJ
- Białko
- 34.4 g
- Tłuszcz
- 12.3 g
- Węglowodany
- 12.2 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Sód
- 895.8 mg