Ryba w stylu Veracruz
TM6 TM5

Ryba w stylu Veracruz

4.7 ( 79 ocen )

Składniki

  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
    lub 800 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, pokrojonych w ćwiartki
  • 6 filetów z ryby o białym mięsie bez skóry, np. dorsza, halibuta, morszczuka (100-150 g każdy)
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże w całości
    lub 2 - 3 łyżki papryczki chili jalapeño, marynowanej w plastrach, odsączonej
  • 100 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kolendra, świeża posiekana, do posypania (opcjonalnie)
  • 1 - 2 limonki pokrojone w ćwiartki, do skropienia (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
288 kcal / 1205.1 kJ
Białko
34.4 g
Tłuszcz
12.3 g
Węglowodany
12.2 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
2.4 g
Sód
895.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy