![Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6a9237e9b6053fb4177be5da4e7a6fca/Derivates/b233e533851843b3054b5dbe623476f3d7416896.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
-
40
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 5 g liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 65 g oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny (ok. 20 g)
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 270 g makaronu, suchego, typu penne, Lubella
- 2 - 4 opakowania sera burrata (każde po 125 g)
- 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- skórka otarta z cytryny, bez białych błonek, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3012.4 kJ / 720 kcal
- Białko
- 30.1 g
- Węglowodany
- 59.5 g
- Tłuszcz
- 40.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.4 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 1131.3 mg