Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta
TM5 TM6

Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta

4.4 (20 ocen)

Składniki

  • 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 65 g oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny (ok. 20 g)
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 270 g makaronu, suchego, typu penne, Lubella
  • 2 - 4 opakowania sera burrata (każde po 125 g)
  • 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • skórka otarta z cytryny, bez białych błonek, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3012.4 kJ / 720 kcal
Białko
30.1 g
Węglowodany
59.5 g
Tłuszcz
40.7 g
Tłuszcz nasycony
13.4 g
Błonnik
4.7 g
Sód
1131.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy