Urządzenia i Akcesoria
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Placki pomidorowe z bazylią
-
20 liści bazylii, świeżych
-
10 liści mięty, świeżych
-
40 g rukoli
-
300 g jogurtu greckiego
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
600 g pomidorów, dojrzałych przekrojonych na pół
-
1 jajko
-
200 g mąki pszennej
-
15 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
Sałatka z rumienioną ciecierzycą
-
10 liści mięty, świeżych
-
40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
-
400 g marchewek pokrojonych w paski (5 x 0,5 cm)
-
1 puszka białej ciecierzycy, z puszki (240-280 g po odsączeniu)
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka miodu, płynnego
-
1 łyżeczka musztardy
-
¾ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki ziaren sezamu, białego
-
200 g pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
-
50 g rukoli
-
80 g sera feta pokrojonego na kawałki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1739 mg
Białko
28.1 g
Kalorie
2767.5 kJ /
661.5 kcal
Tłuszcz
20.3 g
Błonnik
14.8 g
Tłuszcz nasycony
5.4 g
Węglowodany
95.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER 2024
33 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
1 godz.
Mini galette z krojonymi warzywami i serem sałatkowym (TM5)
1 godz. 50 min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50 min
Pęczotto z bobem i cukinią
1 godz.
Placki ziemniaczane z burakiem i natką pietruszki
20 min
Kanapki rainbow (TM5)
40 min
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową
1 godz. 20 min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30 min
Curry szpinakowo-kalafiorowe z ryżem
55 min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min