Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą

Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą

4.1 77 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Placki pomidorowe z bazylią
  • liści bazylii, świeżych
    20
  • liści mięty, świeżych
    10
  • rukoli
    40 g
  • jogurtu greckiego
    300 g
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • pomidorów, dojrzałych przekrojonych na pół
    600 g
  • jajko
    1
  • mąki pszennej
    200 g
  • koncentratu pomidorowego
    15 g
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
Sałatka z rumienioną ciecierzycą
  • liści mięty, świeżych
    10
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
    40 g
  • marchewek pokrojonych w paski (5 x 0,5 cm)
    400 g
  • białej ciecierzycy, z puszki (240-280 g po odsączeniu)
    1 puszka
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • miodu, płynnego
    1 łyżeczka
  • musztardy
    1 łyżeczka
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • ziaren sezamu, białego
    2 łyżeczki
  • pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
    200 g
  • rukoli
    50 g
  • sera feta pokrojonego na kawałki
    80 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 661.5 kcal / 2767.5 kJ
Białko 28.1 g
Tłuszcz 20.3 g
Węglowodany 95.3 g
Błonnik 14.8 g
Tłuszcz nasycony 5.4 g
Sód 1739 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...