
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 - 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 60 g płatków owsianych, górskich
- 20 g pestek dyni
- 20 g migdałów, ze skórką
- 15 g orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- 20 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 - 3 szczypty soli
- 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 pomarańczy)
-
10 - 20
g syropu klonowego
lub 10 - 20 g syropu daktylowego - 1 szczypta chili, mielonego
- 1 szczypta kurkumy, mielonej
- 800 g jogurtu typu islandzkiego, skyru podzielonego na kawałki
-
1
laska wanilii tylko ziarna
lub ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 1 - 2 czerwone pomarańcze obrane, bez pestek, pokrojone w 5 mm plastry
- mak do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 325.4 kcal / 1361.4 kJ
- Białko
- 26 g
- Tłuszcz
- 10.7 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Sód
- 167.5 mg