
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g fig, suszonych przekrojonych na pół
- 70 g orzechów włoskich, łuskanych
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu - 20 - 30 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 - 3 szczypty suszonych płatków chili
-
50
g konfitury z fig
lub 50 g dżemu śliwkowego - 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta
- 350 g sera halloumi pokrojonego w słupki (9 x 2 cm)
- 40 g mąki pszennej
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta curry, mielonego
- olej do smażenia
- 1 jajko roztrzepane
- bułka tarta do panierowania
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 6 tortilli pszennych (patrz wskazówka)
- 1 żółta papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski (4 x 1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 582 kcal / 2433 kJ
- Białko
- 21 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Węglowodany
- 53 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Sód
- 1150 mg