Makaron ze spiralizowanej kalarepy w sosie ziołowym (TM6)

Makaron ze spiralizowanej kalarepy w sosie ziołowym (TM6)

4.0 1 ocena
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

  • kalarepy Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    1000 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    15 g
  • kolendry, świeżej tylko liście
    10 g
    10 g liści bazylii, świeżych
  • trybuli, świeżej (opcjonalnie) tylko liście
    10 g
  • koperku, świeżego tylko liście
    5 g
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g
    80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • mleka
    500 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • szynki parmeńskiej
    6 - 8 plastrów
    6 - 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • szczypiorku, świeżego posiekanego
    5 g
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    150 g
    150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    2 łyżeczki
  • cukru
    2 szczypty
  • awokado pokrojone w plastry
    1
  • cytryna (opcjonalnie) pokrojona w plastry, do dekoracji
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 366.4 kcal / 1533.1 kJ
Białko 17.6 g
Tłuszcz 23.6 g
Węglowodany 25.3 g
Błonnik 9.3 g
Tłuszcz nasycony 11.5 g
Sód 1038.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...