Urządzenia i Akcesoria
Wrapy z shawarmą z boczniaków
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
Shawarma z boczniaków
-
20 g oleju
-
10 g pasty harissa (patrz wskazówka)
-
20 g syropu klonowego
-
5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki czosnku, granulowanego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki cebuli suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu, mielonego
-
200 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ćwiartki
Ziołowy sos jogurtowy
-
1 ząbek czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
5 g mięty, świeżej tylko liście
-
75 g jogurtu kokosowego, niesłodzonego75 g jogurtu sojowego niesłodzonego
-
5 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
5 g syropu klonowego
-
5 g oleju
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
Wykończenie
-
70 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki
-
25 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
40 g ogórka pokrojonego na kawałki
-
50 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
2 tortille pszenne (Ø 30 cm) (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1275.3 mg
Białko
10.4 g
Kalorie
1672.1 kJ /
399.7 kcal
Tłuszcz
19.3 g
Błonnik
6.6 g
Tłuszcz nasycony
2.8 g
Węglowodany
51.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
BEZ LAKTOZY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Wrapy z serem halloumi
40 min
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2 godz. 15 min
Koreański ramen z tofu
50 min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Wegański pad thai z tofu
45 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min