Spaghetti z cukinii w śmietanowym sosie z boczkiem (TM6)
TM6

Spaghetti z cukinii w śmietanowym sosie z boczkiem (TM6)

4.9 (12 ocen)

Składniki

  • 1000 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół
  • ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g kostek boczku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼ - ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka masła
  • bazylia, świeża, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1941 kJ / 464 kcal
Białko
16.9 g
Węglowodany
14.6 g
Tłuszcz
37.8 g
Tłuszcz nasycony
16.7 g
Błonnik
3.2 g
Sód
788.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy