
Urządzenia i Akcesoria
Różowe pity z patelni z szarpanym kurczakiem
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
8 sztuk
Składniki
Sos jogurtowy
-
2 ząbki czosnku
-
5 g koperku, świeżego tylko liście
-
300 g jogurtu greckiego
-
100 g ogórka obranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
Różowe pity z patelni
-
200 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki
-
230 g jogurtu greckiego
-
500 g mąki orkiszowej, białej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 ½ łyżeczki soli
-
olej do natłuszczenia
Szarpany kurczak
-
2 ząbki czosnku
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
500 g filetów z piersi kurczaka bez kości, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
30 g sosu sojowego
-
15 g miodu (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki nasion kolendry
-
mąka orkiszowa, biała do oprószenia
Składanie pit
-
8 - 16 liści sałaty np. lodowej, masłowej
-
1 czerwona cebula mała (ok. 60 g), pokrojona w 3 mm piórka
-
½ czerwonej papryki (ok. 150 g), bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 5 mm paski
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
376.1 kcal /
1573.5 kJ
Białko
30.7 g
Tłuszcz
3.5 g
Węglowodany
59.3 g
Błonnik
8.8 g
Tłuszcz nasycony
0.7 g
Sód
889.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

RÓŻOWE PRZEPISY III
10 Przepisów
Polska
Polska