Urządzenia i Akcesoria
Chłodnik litewski
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
1 ½ pęczka botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 400-450 g)
-
30 g koperku, świeżego
-
230 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
-
150 g rzodkiewek
-
75 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
45 g masła pokrojonego na kawałki
-
250 g wody
-
3 liście laurowe, suszone
-
4 - 5 ziaren ziela angielskiego
-
30 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ łyżeczki cukru
-
15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
300 g jogurtu naturalnego
-
700 g maślanki700 g kefiru
-
6 jajek ugotowanych na twardo, obranych i przekrojonych na pół
-
koperek, świeży posiekany, do dekoracji
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
807.8 mg
Białko
13.7 g
Kalorie
1067.5 kJ /
255.1 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
8.9 g
Węglowodany
15 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CHŁODNIKI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pasztet z ryb słodkowodnych
16 godz. 15 min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1 godz. 10 min
Chłodnik z botwinki
1 godz.
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1 godz. 20 min
Chłodnik pomidorowy
30 min
Chłodnik
10 min
Pulpety z karpia w galarecie
4 godz. 10 min
Chłodnik ogórkowy
15 min
Tatar ze śledzia z kolendrą i mango
55 min
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 godz. 15 min
Caldeirada - portugalska zupa rybna
45 min