![Pasztet z ryb słodkowodnych Pasztet z ryb słodkowodnych](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1FE490F9-9408-4C4D-BA89-065476A30C4E/Derivates/7445cb04-176c-4739-af2d-43ac7683472d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1500 g ryb, słodkowodnych, oczyszczonych, bez głów, np. karpia, płoci, leszcza
- 150 g cebuli, pokrojonej w 1 cm krążki
- 80 g cytryny, ekologicznej, pokrojonej w półplasterki
- 3 ½ łyżeczki soli
- 750 g wody
- 4 jajka
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 50 g masła
- olej, do natłuszczenia foremek
- 60 - 70 g bułki tartej
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu białego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- ziarna pieprzu kolorowego, do dekoracji
- liście laurowe, suszone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 199.4 kJ / 47.6 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 1.4 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
- Błonnik
- 0.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet z dorsza
1 godz. 10 min
Śledzie po wileńsku
13h 45min
Rolada rybna ze śliwką zawinięta w boczek
1 godz. 20 min
Kulebiak z rybą i warzywami
2 godz.
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 Std. 35 Min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1h 25 min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Tatar ze śledzia z kolendrą i mango
55 min
Tatar z łososia
10min
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1 godz. 10 min
Pasztet na Wielkanoc
2h 10 min
Pasta z makreli wędzonej
20 min