Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 500 g ogórków, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 500 g bulionu warzywnego, płynnego, schłodzonego (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 - 3 gałązki koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 8 - 10 liści bazylii, świeżej
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g jogurtu naturalnego, gęstego, schłodzonego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 426.1 kJ / 101.8 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 337.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik z rzodkiewką i kalarepą
10min
Chłodnik z bobu z orzechami włoskimi
1h 15min
Chłodnik z cukinii z miętą
2 godz.
Chłodnik pomidorowy
30min
Chłodnik z pora, selera i ziemniaków (Vichysoiss)
50min
Rabarbarowa lasagne
1 godz. 10 min
Krążki cukinii nadziewane masą serową
55min
Gruszki w czerwonym winie
3h 10min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40min
Topinambur po prowansalsku
50min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30min
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem
1h 30 min.