Tofu tikka masala

3.4 20 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 360 - 400 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • ¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 500 g wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 - 250 g ryżu basmati
  • 400 - 500 g mieszanki warzyw, mrożonej dowolnej, bez ziemniaków
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kolendra, świeża tylko liście, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 727.3 kcal / 3043.1 kJ
Białko 26.6 g
Tłuszcz 31.1 g
Węglowodany 78.1 g
Błonnik 9.2 g
Tłuszcz nasycony 16.5 g
Sód 385.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...