![Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/bcb7620b-2d51-4321-946b-b02b03398b75/Derivates/012e0efe-9f3b-4e12-8804-0266338a8605.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
- 250 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 2 cm paski
- 1 łyżeczka papryki, mielonej
- 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 300 g bulionu warzywnego, płynnego, wegańskiego (patrz wariant)
- 1 papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka mięty, świeżej, tylko liście, posiekane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1084.4 kJ / 259.2 kcal
- Białko
- 10.5 g
- Węglowodany
- 30.6 g
- Tłuszcz
- 12.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 1050.7 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1h 10min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 Min
Żurek wegański
35 Min
Zupa z kimchi i tofu
30 Min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45 Min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24h 15 min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 Std. 30 Min
Wegański bigos z boczniakami
1 Std. 40 Min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 Min
Wegańskie leczo z kurkami
40 Min
Wegańskie „flaczki” z boczniaków
40 Min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min