![Lasagne z topinamburem Lasagne z topinamburem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D6F3850F-5042-4C9B-9181-8D962DFDC2C6/Derivates/0C50C505-B567-481C-89F9-1F4B44CA4E01.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g cytryny
- 380 - 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g mleka
- 80 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
- 50 g białego chleba tostowego, w kromkach (ok. 2 szt.), czerstwego
- 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g topinamburu, obranego, pokrojonego na kawałki
- 200 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 150 g brukwi, obranej, pokrojonej na kawałki
- 400 g wody
- masło, do natłuszczenia formy do zapiekania
- 6 płatów makaronu, suchego, typu lasagne
- ½ opakowania sera camembert lub innego sera pleśniowego (80-100 g), pokrojonego w 5 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2001 kJ / 477 kcal
- Białko
- 13.8 g
- Węglowodany
- 30.9 g
- Tłuszcz
- 34.9 g
- Błonnik
- 10 g