![Sos salvitxada Sos salvitxada](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/09E3ACB9-AD7B-4E4E-B34E-800E9DCA19A1/Derivates/CB5670CC-5CB6-408E-9D2A-62323CF85EF5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 czerwone papryki, całe (ok. 230 g każda)
- 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia papryki
- 150 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 25 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 5 ząbków czosnku
-
5
g papryczek chili, suszonych, bez gniazd nasiennych (ok. 2 szt.)
lub 15 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (ok. 3 szt.) - 20 g białego chleba tostowego, w kromkach, pokrojonego na kawałki, czerstwego
- 20 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 4725.8 kJ / 1129.5 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 28.1 g
- Tłuszcz
- 111.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.7 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Sód
- 1231.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Remoulade
10min
Sos arrabbiata
40 Min
Pasta marchewkowa z figami
2h 30min
Sos romesco
1h 25 min
Sos curry
30 Min
Dressing czosnkowy z serkiem ricotta
10min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Pikantny chutney marchewkowy
4 Std. 10 Min
Sos Mojo Amarillo
45 Min
Sos słodko-kwaśny z papryką
50 Min
Sos balsamiczny
25 Min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 Min