Zupa botwinka
TM6 TM5

Zupa botwinka

5.0 (15 ocen)

Składniki

  • 5 - 10 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 200 - 225 g botwiny, z dużymi buraczkami (0,5-1 pęczek, patrz wskazówka)
  • 60 g młodej marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 25 g cebuli, przekrojonej na pół
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • 180 g ziemniaków, młodych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 580 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 jajka, dokładnie umyte
  • ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1058.9 kJ / 253.1 kcal
Białko
10.9 g
Węglowodany
26 g
Tłuszcz
12.6 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Błonnik
7.1 g
Sód
643 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy