Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 - 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 200 - 225 g botwiny, z dużymi buraczkami (0,5-1 pęczek, patrz wskazówka)
- 60 g młodej marchewki, pokrojonej na kawałki
- 25 g cebuli, przekrojonej na pół
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
- 180 g ziemniaków, młodych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 580 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 jajka, dokładnie umyte
- ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1058.9 kJ / 253.1 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 643 mg
Alternatywne przepisy
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1h 10min
Duszona młoda kapusta
45 Min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 Min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 Min
Szwajcarski krupnik
40 Min
Zupa z kiszonych ogórków
45 Min
Kapuśniak
50 Min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 Min
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40 Min
Barszcz ukraiński
1h 35min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 Min
Zupa szczawiowa
35 Min