Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt pistacjowy
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych (patrz wskazówka)
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 60 g wrzącej wody
- 2 szczypty soli
- 8 jajek
- 200 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 230 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa pistacjowa (baza do kremu pistacjowego)
- 250 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 300 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 2 szczypty soli
Frużelina malinowa
-
500
g malin, świeżych
lub 500 g malin, mrożonych (patrz wskazówka) - 60 - 80 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 6 łyżek zimnej wody
Krem pistacjowy
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 350 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 2 opakowania fixu do bitej śmietany
Przełożenie i dekoracja
- 200 g wody
- 60 - 80 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z 2 szt. limonek)
- 2 - 3 łyżki malin, liofilizowanych, do dekoracji (ok. 5 g)
- orzechy pistacjowe, łuskane, niesolone, grubo posiekane, do dekoracji (ok. 50 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1871.6 kJ / 447.3 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 36.2 g
- Tłuszcz
- 30.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 170.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żelka truskawkowa do tortów
3h 45min
Tort à la Ferrero Rocher® z chrupką
72u.
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14 Std.
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72u.
Chrupka czekoladowo-orzechowa do tortów
1 Std. 10 Min
Krem à la Ferrero Rocher® do tortów
35min
Krem à la Kinder Bueno® do tortów
7h
Maślany ganache czekoladowy do dekoracji tortów
45min
Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango
72u.
Krem pistacjowy do tortów
6 Std. 15 Min
Krem limonkowy do tortów
55 Min
Biszkopt pistacjowy
4 Std.