Tort pistacjowy z frużeliną malinową

Tort pistacjowy z frużeliną malinową

4.8 295 ocen
Przygotowanie 2 godz.
Czas całkowity 72 godz.
20 porcji

Składniki

Biszkopt pistacjowy
  • orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych (patrz wskazówka)
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    60 g
  • wrzącej wody
    60 g
  • soli
    2 szczypty
  • jajek
    8
  • cukru
    200 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej
    230 g
  • proszku do pieczenia
    1 ½ łyżeczki
Masa pistacjowa (baza do kremu pistacjowego)
  • orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
    250 g
  • białej czekolady pokrojonej na kawałki
    300 g
  • soli
    2 szczypty
Frużelina malinowa
  • malin, świeżych
    500 g
    500 g malin, mrożonych, (patrz wskazówka)
  • cukru
    60 - 80 g
  • żelatyny w proszku
    2 łyżeczki
  • skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki
  • zimnej wody
    6 łyżek
Krem pistacjowy
  • śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
    400 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    350 g
  • fixu do bitej śmietany
    2 opakowania
Przełożenie i dekoracja
  • wody
    200 g
  • soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z 2 szt. limonek)
    60 - 80 g
  • malin, liofilizowanych do dekoracji (ok. 5 g)
    2 - 3 łyżki
  • orzechy pistacjowe, łuskane, niesolone grubo posiekane, do dekoracji (ok. 50 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 447.3 kcal / 1871.6 kJ
Białko 9.8 g
Tłuszcz 30.6 g
Węglowodany 36.2 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 14 g
Sód 170.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...