Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Omlet austriacki
- 50 g rodzynek sułtanek
- 6 łyżek rumu
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 2 laski wanilii
- 8 jajek
- 150 - 200 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania
- ¼ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- masło, do natłuszczenia
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
Sos truskawkowy
- 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
- 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g cukru
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1659.9 kJ / 396.7 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 133.7 mg
Alternatywne przepisy
Lody stracciatella
8h 15min
Tort z truskawkami (TM5)
2h
Ciasto z cytrusową marmoladą
2h
Kakaowe pancakes z bitą śmietaną i sosem czekoladowym
45 Min
Smażone bułki chińskie
2h 30min
Rösti (TM6)
40min
Burgery Kulfona
2h
Cynamonki
2 Std. 15 Min
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
1h
Napój z orzeszków ziemnych, placki z pulpy orzeszkowej
8h 55min
Mizeria z cienko krojonych ogórków (TM5)
10min
Blok czekoladowy z czerstwym chlebem
5h 20min