Urządzenia i Akcesoria
Omlet austriacki z sosem truskawkowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Omlet austriacki
-
50 g rodzynek sułtanek
-
6 łyżek rumu
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
-
2 laski wanilii
-
8 jajek
-
150 - 200 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania
-
¼ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie)
-
1 szczypta soli
-
masło do natłuszczenia
-
4 łyżki mąki pszennej tortowej
Sos truskawkowy
-
500 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
-
25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
25 g cukru
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
133.7 mg
Białko
10.1 g
Kalorie
1659.9 kJ /
396.7 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Węglowodany
53 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Gotuj jak szef kuchni III
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Łazanki z makiem i bakaliami
30min.
Kawa pistacjowa
1hod. 10min.
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13hod.
Ananasowe carpaccio z różowym sorbetem (TM6, TM7)
20min.
Ananasowe carpaccio z różowym sorbetem (TM5)
20min.
Aioli
5min.
Jagodowe kluski leniwe
50min.
Ciasto jubileuszowe
2hod. 30min.
Napój z orzeszków ziemnych, placki z pulpy orzeszkowej
8hod. 55min.
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2hod. 30min.
Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM5)
45min.
Słodki kalendarz adwentowy
1hod. 20min.