![Omlet austriacki z sosem truskawkowym Omlet austriacki z sosem truskawkowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f2f12a1ab9b257251ca83d4854f0f5ed/Derivates/d1cbb0e59296629c1a7d3280044ed6b1ecd2f905.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Omlet austriacki
- 50 g rodzynek sułtanek
- 6 łyżek rumu
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 2 laski wanilii
- 8 jajek
- 150 - 200 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania
- ¼ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- masło, do natłuszczenia
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
Sos truskawkowy
- 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
- 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g cukru
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1659.9 kJ / 396.7 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 133.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kurczakiem; Ryż na mleku z karmelizowanymi gruszkami
1 Std. 15 Min
Naleśniki z mięsnym farszem
1 Std.
Czekoladowe jajka z migdałami
3h 15 min
Zupa koperkowa z pulpecikami; Racuchy budyniowe z owocami
1 Std.
Słodki kalendarz adwentowy
1h 20min
Suflet malinowy z angielskim kremem
1 Std. 15 Min
Indyjskie pączki (Gulab jamun)
1 Std. 15 Min
Affogato bananowe z kawą zbożową
12 Std. 40 Min
Chałka z waniliową kruszonką
1h 5min
Truskawkowe lassi
5min
Koktajl truskawkowo-bananowy z miętą
5min
Frappe (zbożowa kawa mrożona)
10 Min