
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Faszerowanie gęsi
- 200 g bułek kajzerek (5 szt.), lekko czerstwych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 110 g cebuli przekrojonej na pół
- 85 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 45 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5
gałązek tymianku, świeżego tylko liście
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego tylko liście -
1
gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
lub ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego - 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 85 g masła pokrojonego na kawałki
-
300
g bulionu drobiowego, płynnego
lub 300 g wody i ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego wykonanego w TM, dokładnie wymieszane - 1 jajko
- 500 g jabłek kwaśnych, twardych np. Szara Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w na kawałki
- 2 - 3 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 gęś, ze skórą tuszka w całości (4-4,5 kg), bez podrobów, opłukana i dokładnie osuszona
Marynata
- 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- 2 łyżeczki soli
- 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
Przygotowanie gęsi
- 700 g warzyw, mieszanych np. marchewki, dyni, ziemniaków, korzenia selera, korzenia pietruszki
- 250 g jabłek kwaśnych, twardych np. Szara Reneta, bez gniazd nasiennych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1287.1 kcal / 5388.7 kJ
- Białko
- 77.7 g
- Tłuszcz
- 44.9 g
- Węglowodany
- 81 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.5 g
- Sód
- 204.6 mg