Ciasto na pizzę z pesto bazyliowym
TM6 TM5

Ciasto na pizzę z pesto bazyliowym

4.2 (38 ocen)

Składniki

Pesto bazyliowe

  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 30 g orzeszków piniowych
    lub 30 g migdałów, blanszowanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Ciasto na pizzę

  • 200 g wody, letniej
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 180 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 (patrz wariant)
  • 150 g mąki pszennej, typu 450
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1756 kJ / 420 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
63 g
Tłuszcz
14 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
2.5 g
Sód
680 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy