
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto bazyliowe
-
80
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 80 g bazylii, świeżej tylko liście
-
30
g orzeszków piniowych
lub 30 g migdałów, blanszowanych - 1 ząbek czosnku
- 150 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Ciasto na pizzę
- 200 g wody letniej
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 180 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 (patrz wariant)
- 150 g mąki pszennej typu 450
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 420 kcal / 1756 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 63 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 680 mg