Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g mleka
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 380 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 90 g sody oczyszczonej
- woda, do gotowania (ok. 3 l)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 675.9 kJ / 161.6 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 2457.3 mg
Alternatywne przepisy
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 godz. 30 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45 min
Bułki z kminkiem
30min
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Chleb tygrysi
4h
Podłużne bułki pszenne
3h 30min