![Bawarski chleb preclowy Bawarski chleb preclowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9A95C505-FB44-42B0-83D0-8C9FC6EC93C9/Derivates/48b00483d470c35ad14ce513bec97aba74899d91.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g mleka
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 380 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 90 g sody oczyszczonej
- woda, do gotowania (ok. 3 l)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 675.9 kJ / 161.6 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 2457.3 mg
Alternatywne przepisy
Bagietki rustykalne
15 Std.
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 Std.
Bułki maślane z ziarnami
2 Std.
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb tygrysi
4h
Szybkie kajzerki
1hod. 50min
Szybki chleb orkiszowy
1h 25min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h