
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g mleka
- 25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 380 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 90 g sody oczyszczonej
- woda do gotowania (ok. 3 l)
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 161.6 kcal / 675.9 kJ
- Białko
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 2457.3 mg
Alternatywne przepisy
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20min
Bułki maślane z ziarnami
2h
Turecki płaski chleb
2h
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4h 30min
Chleb drwala
24h 30min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Chleb tygrysi
4h
Mleczne bułki do odrywania
4h
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min