Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g wody, letniej
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) -
500
g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 500 g mąki pszennej, typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia -
60
g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
lub 60 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia -
1
łyżka słodu jęczmiennego
lub 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2
łyżki semoliny z pszenicy durum (ok. 30 g)
(opcjonalnie)
lub 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g) (opcjonalnie) -
1 - 2
łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)
lub 1 - 2 łyżki maku (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 357.4 kJ / 85.4 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 78.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fougasse - chleb francuski
2h
Precle
1h
Obwarzanki wałeckie
3 Std.
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Imprezowe kąski preclowe
1h 20min
Szybkie paluchy drożdżowe
35min
Turecki płaski chleb
2h
Grissini - paluchy chlebowe
3 Std.
Paluszki z serem i ziołami
40min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30min
Francuska bagietka
3h 50min
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1h 40min