Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salmon mousse
- 150 g fresh boneless, skinless salmon fillet, cut into pieces (4 cm)
- 20 g butter
- 150 g hot smoked salmon, broken into pieces
- 200 g pouring (whipping) cream
- 1 sprig fresh dill, leaves only
- 1 tbsp pickled capers, drained
- 1 tsp lemon juice
- 1 - 2 pinches ground white pepper
- 1 tsp gelatine powder
- 1 - 2 tbsp boiling water
Gougère puffs
- 80 g Gruyère cheese or Swiss cheese, rind removed and cut into cubes (3 cm)
- 150 g water
- ½ tsp sea salt
- 1 pinch chilli powder
- 80 g butter
- 120 g plain flour
- 3 eggs
- fresh chives or fresh dill, finely chopped, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 611 kJ / 145 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 4.7 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 224.2 mg
Alternatywne przepisy
Gougères
55 min
Pâtè with Riesling
3h
Christmas stollen
27 Std. 15 Min
Spiced panna cotta with orange gin jelly
24h 35 min
Almond Tuiles
1h 30min
Steamed scallops with cauliflower and truffle purée
35min
Kaffir lime granita
40 min
Macadamia and Parmesan biscuits
25 min
Chicken liver pâté
2h 20min
Chicken and port pâté
1h 30min
Honey poached pears with chocolate sauce and nut crumble
2h 10 min
Walnut and blue cheese shortbread
1h 20min