
Wersje kompatybilne
Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cytrusowy dressing
- 20 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 70 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 6 nasion kolendry
- 10 g octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Sałatka
- 75 - 100 g kaszy bulgur
- 100 g wody
- 2 szczypty soli
- 200 g pomarańczy (ok. 1 szt.), obranej, bez białych błonek, podzielonej na kawałki
- 300 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej w piórka
- 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 339 kcal / 1419 kJ
- Białko
- 6.7 g
- Tłuszcz
- 14.4 g
- Węglowodany
- 47.7 g
- Błonnik
- 7.9 g