Wiejska zapiekanka z purée z brukwi
TM6 TM5

Wiejska zapiekanka z purée z brukwi

4.0 (17 ocen)

Składniki

Purée z brukwi i ziemniaków

  • 800 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa do oprószenia ziemniaków
  • 400 - 450 g brukwi, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 30 g masła, miękkiego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Sos

  • 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 170 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego
  • 15 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1284 kJ / 306.7 kcal
Białko
19.8 g
Węglowodany
26.3 g
Tłuszcz
14.3 g
Tłuszcz nasycony
6.3 g
Błonnik
4.5 g
Sód
716.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy