Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée z brukwi i ziemniaków
- 800 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa do oprószenia ziemniaków
- 400 - 450 g brukwi, obranej, pokrojonej na kawałki
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 30 g masła, miękkiego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Sos
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 170 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego
- 15 g mąki pszennej
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 60 g koncentratu pomidorowego
- 10 g sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1284 kJ / 306.7 kcal
- Białko
- 19.8 g
- Węglowodany
- 26.3 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 716.8 mg
Alternatywne przepisy
Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro
55min
Kotlety z jagnięciny z chimichurri i sałatką
2h
Zupa brukselkowo-serowa
35 Min
Zupa krem z brukselki z soczewicą
40min
Terriny brokułowe i zupa kukurydziana z kurczakiem
1h 25min
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaftami
45min
Carimañolas z mięsem i serem
3h 5min
Rosół drobiowy, kluski z ciasta chlebowego
1 godz. 5 min
Frittata z groszkiem i pomidorowym chutneyem
1h 25min
Chowder z ryb słodkowodnych
1h 30min
Kujawska zupa z brukwi
1h 30min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45min