Kuskus z kurczakiem, jagnięciną i pikantnymi kiełbaskami

Kuskus z kurczakiem, jagnięciną i pikantnymi kiełbaskami

4.6 27 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 400 g mięsa z łopatki jagnięcej pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 400 g marchewki pokrojonych na ok. 1,5 cm kawałki
  • 250 g rzepy pokrojonej na 8 kawałków
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 900 g wody
  • 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm kawałki
  • 6 pikantnych kiełbas z jagnięciny lub wołowiny (np. merguez) (opcjonalnie)
  • 400 g cukinii nieobranych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
  • 350 g kaszy kuskus
  • 70 g rodzynek
  • 350 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 1 - 2 łyżeczki sosu harissa
    1 - 2 łyżeczki pasty chili

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 51 g
Kalorie 3753 kJ / 900 kcal
Tłuszcz 43 g
Błonnik 11.7 g
Węglowodany 70 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...