Kuskus z kurczakiem, jagnięciną i pikantnymi kiełbaskami
TM5 TM6

Kuskus z kurczakiem, jagnięciną i pikantnymi kiełbaskami

4.6 (24 oceny)

Składniki

  • 4 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 400 g mięsa z łopatki jagnięcej (z kością lub bez kości), pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 400 g marchewki, pokrojonych na ok. 1,5 cm kawałki
  • 250 g rzepy, pokrojonej na 8 kawałków
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 900 g wody
  • 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2 cm kawałki
  • 6 pikantnych kiełbas z jagnięciny lub wołowiny (np. merguez) (opcjonalnie)
  • 400 g cukinii, nieobranych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
  • 350 g kaszy kuskus
  • 70 g rodzynek
  • 350 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 - 2 łyżeczki sosu harissa
    lub 1 - 2 łyżeczki pasty chili

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3753 kJ / 900 kcal
Białko
51 g
Węglowodany
70 g
Tłuszcz
43 g
Błonnik
11.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy