
Wersje kompatybilne
Ryba w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 470 g filetów z białej ryby świeżej, np. z dorsza, halibuta, pokrojonych na 4 kawałki (dł. 9-10 cm)
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g miąższu kokosa, świeżego (patrz wskazówka)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g miodu
- 200 g komosy ryżowej (quinoa)
- 780 g wody
- 25 g masła
- 120 g pora tylko biała cześć, pokrojonego w 4 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 394.5 kcal / 1651.7 kJ
- Białko
- 29.7 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Węglowodany
- 37 g
- Błonnik
- 6.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak z warzywami w papilotach z sosem estragonowym
55 min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 godz.
Łosoś na parze z cytrynowym mhammasem z groszkiem, grzybami leśnymi i tymiankiem
45 min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1 godz. 25 min
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 godz.
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
1 godz. 50 min
Łosoś na parze z pesto i pęczakiem, zupa krem ze szpinaku i brokułów
1 godz. 20 min
Roladki z indyka z cebulą i papryką z batatami i brokułem, zupa pieczarkowa
1 godz. 15 min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 godz.
Ryba z warzywami na parze
1 godz. 15 min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 min