Wersje kompatybilne
Ryba w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 470 g filetów z białej ryby, świeżej, np. z dorsza, halibuta, pokrojonych na 4 kawałki (dł. 9-10 cm)
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g miąższu kokosa, świeżego (patrz wskazówka)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g kolendry, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g miodu
- 200 g komosy ryżowej (quinoa)
- 780 g wody
- 25 g masła
- 120 g pora, tylko biała cześć, pokrojonego w 4 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1651.7 kJ / 394.5 kcal
- Białko
- 29.7 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 6.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tajskie kotleciki rybne z sosem chili
1 Std. 40 Min
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1h 25min
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
45 Min
Krewetki z ryżem i warzywami na parze
1h
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1h 45min
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
1 Std. 10 Min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 Min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5min
Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
55min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1h 5min