
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 600 g topinamburu obranego, pokrojonego w 5 cm słupki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 35 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka białej gorczycy ziaren
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżka whisky (opcjonalnie)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 177 kcal / 740.4 kJ
- Białko
- 3.5 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Węglowodany
- 28.5 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Sód
- 995.2 mg