Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 600 g topinamburu, obranego, pokrojonego w 5 cm słupki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 35 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka białej gorczycy, ziaren
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżka whisky (opcjonalnie)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 740.4 kJ / 177 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 28.5 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 995.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z jarmużu z burakiem
45p
Sałatka z cukinii, dyni i gruszki
1 godz. 50 min
Kremowe gratin z jarmużu
55min
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
35p
Pasta z topinamburu
35p
Hummus z buraka
1h
Pasta marchewkowa z figami
2h 30min
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30p
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5 min
Fasola adzuki po prowansalsku
13 godz.
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50p
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min