Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 600 g topinamburu, obranego, pokrojonego w 5 cm słupki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 35 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka białej gorczycy, ziaren
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżka whisky (opcjonalnie)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 740.4 kJ / 177 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 28.5 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 995.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Frittata z jarmużem i ziemniakami
1h 10min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10 min
Sundal z ciecierzycy
6u. 45min
Zielona terrina z kozim serem
4 Std. 40 Min
Rabarbarowa lasagne
1h 10min
Fasolotto z kalafiorem
13 godz. 55 min
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30min
Pasta z topinamburu
35min
Gaskońska zupa garbure z tofu
50min
Szpinak z sezamem i sosem sojowym
25min
Kremowe gratin z jarmużu
55min
Zupa krem z topinamburu i pora
1h