Urządzenia i Akcesoria
Pomidory faszerowane grzybami i orzechami
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
3 porcje
Składniki
-
50 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdały, orzechy włoskie)
-
30 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1300 g pomidorów, dojrzałych (Ø 5-6 cm) (patrz wskazówka)
-
100 g grzybów, świeżych (np. pieczarki, boczniaki)
-
1 łyżeczka soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
1 łyżeczka mięty, suszonej10 - 12 liści mięty, świeżej
-
4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
75 g ryżu białego, długoziarnistego
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. ½ cytryny)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcja
Białko
11 g
Kalorie
1644 kJ /
392 kcal
Tłuszcz
22 g
Błonnik
9.2 g
Węglowodany
33 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną
1 godz. 10 min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 godz. 20 min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 min
Lasagne serowa ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem
40 min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1 godz. 40 min
Bruschetta z karczochami
40 min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 godz. 10 min
Burger grzybowo-jaglany
2 godz. 30 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1 godz.