Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdały, orzechy włoskie)
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1300 g pomidorów, dojrzałych (Ø 5-6 cm) (patrz wskazówka)
- 100 g grzybów, świeżych (np. pieczarki, boczniaki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
10 - 12
liści mięty, świeżej
lub 1 łyżeczka mięty, suszonej - 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 75 g ryżu białego, długoziarnistego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. ½ cytryny)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 1644 kJ / 392 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 9.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z kalafiora
55min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1óra 25p
Frittata z jarmużem i ziemniakami
1h 10min
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną
1h 10min
Ciasto kalafiorowe
1h 15min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1h 20min
Jajko z warzywami na kruchym spodzie
1 Std. 40 Min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1h
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1h
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45 Min
Quiche z brokułami i kalafiorem
1 godz. 50 min
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40min