![Grammelknödel Grammelknödel](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A2055DD3-7CB5-47B2-9231-D563CC3F6CF5/Derivates/AA9DBDB2-213E-4AED-988D-A7604065DB94.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Grammelfülle
- 60 g Zwiebeln, halbiert
- 1 Knoblauchzehe
- 200 g Grammeln
- ½ TL Salz
- 1 Prise schwarzer Pfeffer, gemahlen
- 20 g Butterschmalz
Erdäpfelteig
- 1000 g Wasser
- 1 ½ TL Salz
- 500 g Erdäpfel, mehlig, in Stücken (2 cm)
- 40 g Butter, weich, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 3 Eidotter
- 200 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 40 g Hartweizengrieß, fein
- 1 Prise Muskatnuss, gemahlen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1537 kJ / 367 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 475 mg
Alternatywne przepisy
Wurstknödel
1h 20 min
Bröselknödel
40 Min
Selchfleischknödel mit Sauerkraut
1h 40 min
Eierschwammerl à la creme mit Semmelknödel
1 Std.
Grießknöderl mit Geselchtem und Kohlgemüse
55 min
Powidltascherl
1 Std. 10 Min
Mohnnudeln
1h 30 min
Selchfleischknödel mit Rotgipflerkraut
1h 20 min
Tafelspitz mit Semmelkren
1h 20 min
Paprikahendl
1 Std.
Rahmsuppe mit Fisolen
35 Min
Gefülltes Brathenderl
1h 45min