Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nudelteig
- 400 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 20 g Sonnenblumenöl
- 120 g Wasser
- 2 Eier
- 1 TL Salz
Fülle
- 500 g Wasser
- 2 ½ TL Salz
- 100 g Erdäpfel, mehlig, geschält, geviertelt
- 50 g Zwiebeln, geviertelt
- 50 g Butter
- 130 g Semmelwürfel
- 500 g Bröseltopfen
- 200 g Milch
- 2 EL frische Minze, gehackt (siehe Tipp)
- 1 EL frische Petersilie, gehackt
- 3 Prisen weißer Pfeffer, gemahlen
- 1 Prise Muskatnuss, gemahlen
Fertigstellung
- 500 g Wasser
- ½ TL Salz
- 100 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 3421 kJ / 818 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 47 g
- Tłuszcz nasycony
- 26 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 2337 mg
Alternatywne przepisy
Kärntner Kletzennudeln
27h 50 min
Ritschert
1h
Omas Kärntner Reindling
2 godz. 25 min
Kärntner Reindling mit Vanillepudding
2 Std. 45 Min
Zuckerreinkerl
2 Std. 50 Min
Osterpinzen
2 Std. 50 Min
Schwammerlgulasch mit Serviettenknödel
1h
Kärntner Reindling
2u. 40min
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1h 20 min
Frittaten
30min
Nockerl / Spätzle
20 min
Kärntner Kasnudln
1h 45min