Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto

Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto

4.2 99 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Orzechowe wegańskie pesto
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    4 - 5 gałązek
  • ząbki czosnku
    2
  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    45 g
  • soli
    2 - 3 szczypty
  • oliwy z oliwek
    60 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
Zupa ziemniaczana
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    90 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    100 g
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    600 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
    80 g
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 - 2 szczypty
  • śmietana, 18% tłuszczu do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 267.1 kcal / 1117.5 kJ
Białko 4.1 g
Tłuszcz 18.6 g
Węglowodany 23.6 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 461.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...