Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto
TM6 TM5

Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto

4.2 (95 ocen)

Składniki

Orzechowe wegańskie pesto

  • 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Zupa ziemniaczana

  • 90 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 80 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 800 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • śmietana, 18% tłuszczu, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1117.5 kJ / 267.1 kcal
Białko
4.1 g
Węglowodany
23.6 g
Tłuszcz
18.6 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Błonnik
3.9 g
Sód
461.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy