
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju kokosowego
- 500 - 650 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki z zalewą
-
jogurt naturalny gęsty, do podania
lub jogurt sojowy kremowy, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 240 kcal / 1004 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 23 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z ciecierzycy (Revithia)
9 godz. 25 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 godz. 15 min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 godz. 10 min
Gaskońska zupa garbure z tofu
50 min
Zielona zupa minestrone
40 min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 min
Zupa z wiosennych warzyw
35 min
Zupa warzywna i jajka w kokilkach ze szpinakiem
1 godz.
Zupa krem z soczewicy z kurkumą
40 min
Zupa krem z brukselki z soczewicą
40 min
Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca
20 min
Zupa krem z jarmużu
30 min