Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni

4.4 1.2K ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
8 porcji

Składniki

  • 1000 g dyni hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia dyni
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do posypania dyni
  • ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego plus dodatkowa ilość do posypania dyni
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do posypania dyni
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego
  • 90 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), bezglutenowa, pokruszona
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 650 g wody
  • 150 g mleka 3,2 % tłuszczu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 100.9 kcal / 422.1 kJ
Białko 2.2 g
Tłuszcz 5.8 g
Węglowodany 11.8 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 1.3 g
Sód 317.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...