Placki cukiniowe z dipem bazyliowym

Placki cukiniowe z dipem bazyliowym

4.2 1.4K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Placki cukiniowe
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 20 g cebuli szalotki
  • 80 g pora tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 250 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany, 36% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Dip bazyliowy
  • 12 liści bazylii, świeżych
  • 240 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcje

Kalorie 415.1 kcal / 1736.9 kJ
Białko 23.8 g
Tłuszcz 20.6 g
Węglowodany 33.7 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 11.5 g
Sód 1204.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...