Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placki cukiniowe
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia blachy
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 20 g cebuli szalotki
- 80 g pora, tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 250 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 120 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany, 36% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Dip bazyliowy
- 12 liści bazylii, świeżych
- 240 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 80 g śmietany, 12% tłuszczu
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcje
- Kalorie
- 1736.9 kJ / 415.1 kcal
- Białko
- 23.8 g
- Węglowodany
- 33.7 g
- Tłuszcz
- 20.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 1204.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Omlet z cukinią (dla dzieci)
20 Min
Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym
1 Std.
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40 Min
Frittata z cukinią
55 Min
Tarta z botwinką i serem feta
1 Std. 45 Min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 Min
Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem
50 Min
Kulki z cukinią i serem feta
40 Min
Placek z cukinią
1 Std. 25 Min
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1 Std.
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3h
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2h 30min