![Placki cukiniowe z dipem bazyliowym Placki cukiniowe z dipem bazyliowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3E450445-3698-4A2B-83A9-D256882C5A52/Derivates/C1FDFF4C-CC0A-490E-8772-1065883BE4FA.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placki cukiniowe
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia blachy
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 20 g cebuli szalotki
- 80 g pora, tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 250 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 120 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany, 36% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Dip bazyliowy
- 12 liści bazylii, świeżych
- 240 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 80 g śmietany, 12% tłuszczu
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcje
- Kalorie
- 1736.9 kJ / 415.1 kcal
- Białko
- 23.8 g
- Węglowodany
- 33.7 g
- Tłuszcz
- 20.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 1204.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki dyniowe z parmezanem
45 Min
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
1 Std.
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2h
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40 Min
Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym
55 min
Gnocchi buraczane
30 Min
Wytrawne muffiny cukiniowe
1 Std. 10 Min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 Min
Cukinia faszerowana
1hod. 40min
Placki z cukinii (low carb)
50min
Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem
50min
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1 Std.