
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Owsiana kruszonka
- 60 g płatków owsianych
- 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g mąki pszennej
- 60 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Kruchy spód
- 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 50 - 60 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Nadzienie jabłkowe
- 500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 15 - 20 g masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 190.9 kcal / 799.3 kJ
- Białko
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Węglowodany
- 34.1 g
- Błonnik
- 0.8 g