Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców

Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców

4.6 10 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
2 porcje

Składniki

Sos z suszonych owoców
  • 250 g wody
  • 25 - 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ½ laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 kawałek skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), ok. 2 x 1 cm
  • 120 g suszonych owoców mieszanych, na kompot, np. moreli, gruszek, śliwek, jabłek, brzoskwiń, bez pestek i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (w równych proporcjach)
Placki z ricotty
  • 2 jajka
  • 220 g sera ricotta podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 95 g mleka
  • 90 g mieszanki mąk bezglutenowych uniwersalnej
    90 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • jogurt do podania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 364.2 mg
Białko 26.7 g
Kalorie 2742 kJ / 655.4 kcal
Tłuszcz 22.5 g
Błonnik 9.8 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Węglowodany 94.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...