Kanapki z gofrów szpinakowych
TM6 TM5

Kanapki z gofrów szpinakowych

4.1 (112 ocen)

Składniki

Gofry szpinakowe

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • 120 g wody
  • 2 jajka
  • 70 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki

  • 150 g twarogu koziego, podzielonego na kawałki
    lub 150 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 - 2 pomidory, pokrojone w plastry
  • 1 awokado, dojrzałe, pokrojone w plastry
  • 4 - 5 plastrów szynki parmeńskiej (ok. 50 g), przekrojonych na pół
    lub 4 - 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 50 g), przekrojonych na pół
  • 3 - 4 łyżek rzeżuchy
    lub 3 - 4 łyżek kiełków, dowolnych
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
    lub 3 łyżki migdałów, w słupkach
  • krem balsamiczny, do skropienia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1091.3 kJ / 260.8 kcal
Białko
10.7 g
Węglowodany
13.8 g
Tłuszcz
18.6 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
2.5 g
Sód
606.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy