
Wersje kompatybilne
Bao Burger z bananiną hoisin i piklowanymi ogórkami z mango
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułki bao - ciasto
- 250 g wody
- 35 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
15
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 20 - 25 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Bananina hoisin
- 1 ząbek czosnku
- 250 g cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
-
¼ - ½
łyżeczki papryczek chili, suszonych, w płatkach
lub ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego - 4 skórki z bananów ekologiczne, średnio dojrzałe, umyte (ok. 150 g, patrz wskazówka)
- 60 g sosu Hoisin
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- ¼ łyżeczki soli
Bułki bao cd. i piklowane ogórki z mango
- olej do natłuszczenia
- mąka pszenna do oprószenia
- 500 g wody
- 2 ogórki długie, ze skórką (ok. 350 g)
- 1 mango, dojrzałe małe (ok. 250 g)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka miodu, płynnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- skórka otarta z ½ limonki ekologicznej, bez białych błonek
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 mm plastry
Bao Burgery - składanie
- 6 łyżeczek majonezu
- liście szpinaku baby, świeże do podania
- 6 łyżeczek orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych grubo posiekanych, do posypania
- szczypiorek, świeży posiekany, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 604.2 kcal / 2528.1 kJ
- Białko
- 12.2 g
- Tłuszcz
- 17.1 g
- Węglowodany
- 103.9 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 419.5 mg